7 syytä toteuttaa nettisivut julkaisujärjestelmällä

7 syytä toteuttaa nettisivut julkaisujärjestelmällä

Ennen nettisivut olivat kiinteitä ja esitteenomaisia, mutta nykyään ne ovat kommunikaatiokanava. Siksi sivuston päivitettävyydestä on tullut tärkeää. Julkaisujärjestelmien (Content Management System, CMS) avulla nettisivuista saa helposti päivitettävät, ja päivittämisen voi tehdä ilman koodaustaitoja tai -ohjelmia. Ei olekaan ihme, että niiden suosio on kasvanut roimasti.

Yleisimpiä julkaisujärjestelmiä ovat WordPress ja Drupal. Avoimeen lähdekoodiin perustuva WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä. Tällä hetkellä (elokuussa 2015) yli 24% nettisivusta on tehty WordPressillä. WordPress tuli alunperin tunnetuksi blogialustana, mutta on kehittynyt monipuoliseksi julkaisujärjestelmäksi. Sen etuja ovat laaja kehittäjäyhteisö ja tuki sekä valmiit lisäosat eli pluginit, joita on kymmeniä tuhansia. Suosion ansiosta WordPress on helppo integroida muihin internetin palveluihin.

Drupal on avoimen lähdekoodin järjestelmä, joka soveltuu erityisesti laajoihin, räätälöintiä vaativiin palvelukokonaisuuksiin. Suomessa monet mediatalot käyttävät sitä (esimerkiksi Nelonen, Uusi Suomi, Suomi24). Drupal ei ole yhtä ketterä kuin WordPress ja raskauden vuoksi onkin sanottu, ettei sitä kannata käyttää alle 50 000 euron toteutusbudjetilla. Asiointipalveluiden ja extranettien alustaksi se soveltuu hyvin.

Kannattaako nettisivuja tarvitsevan siis valita alustaksi julkaisujärjestelmä?
Listasimme tähän 7 kappaletta julkaisujärjestelmien hyötyjä.

  1. Helppo käytettävyys.

    Jos osaat käyttää Microsoft Wordia, osaat todennäköisesti käyttää myös julkaisujärjestelmää. Asennukseen ja ulkoasun suunnitteluun kannattaa edelleen käyttää ammattilaista (tosin ainakin WordPressiin löytyy ilmaiseksi tai edullisesti valmiita ulkoasupohjia, jos olet valmis näkemään vaivaa), mutta sisällön päivittäminen on helppoa.

  2. Et tarvitse koodaustaitoja tai ohjelmistoja.

    Sisällön päivittäminen tapahtuu nettiselaimella, joten sen voi tehdä missä vain ja miltä koneelta tahansa.

  3. Yhtenäinen ja pysyvä brändi.

    Staattisissa www-sivuissa ulkoasu ja sisältö kulkevat yleensä käsi kädessä. Kun sivustoon lisätään vuosien varrella uusia osia, niiden ilme ei välttämättä enää vastaakaan alkuperäistä. Web-julkaisualustoissa visuaalisen ilmeen hallinta (fontit, värit yms.) on keskitetty yhteen paikkaan ja on erillään sisällöstä. Brändin ilme säilyy, vaikka useampi käyttäjä lisää sivuille sisältöä.

  4. Ulkoasun päivitys on helpompaa eikä vaikuta sisältöön.

    Kiinteissä HTML-sivuissa ulkoasu ja sisältö ovat usein samassa paketissa, jolloin yhden muokkaaminen vaikuttaa toiseenkin. Eikä välttämättä toivotulla tavalla. Julkaisujärjestelmissä ulkoasua voi päivittää ilman, että se rikkoo sisältöä.

  5. Ei pullonkauloja.

    Nettisivujen tekstisisällöt tulevat yleensä yritykseltä itseltään. On kätevintä, jos sisällön tuottaja voi myös itse lisätä sen nettiin. Näin ei synny turhia pullonkauloja. Varsinkin reagoitaessa kiireellisiin, ajankohtaisiin aiheisiin se on olennaista, ettei missata tärkeää tapahtumaa.

  6. Pitkällä tähtäimellä edullisempaa.

    Jos tarvitset vain suppean, esitemäisen sivun, sen rakentaminen tulee todennäköisesti halvemmaksi kiinteänä HTML:nä. Mutta siinä vaiheessa, kun sivustoa aletaan laajentaa ja siihen halutaan lisätä osia, työ muuttuu haastavammaksi. Julkaisujärjestelmät on suunniteltu siten, että muokkaus on yksinkertaista. Esimerkiksi WordPressiin löytyy runsaasti valmiita lisäosia, joten koodausta ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä.

  7. Blogi ja kommentointimahdollisuus sisäänrakennettuna.

    WordPress on syntynyt blogialustaksi. Sen ansiosta siihen on helppo ottaa käyttöön blogi uutisten tai ajankohtaisten asioiden jakamista varten.

Jos tarvitset apua nettisivujen suunnitteluun ja toteutukseen, voit ottaa yhteyttä meihin.